Democritus minor
Vermakelyke klink-digtjes
Dirck Doncker (1600-1682), een lakenbereider uit Gouda, werd bekend door zijn vertaling van Vergilius’ Aeneas.[1] Zijn eigen dichtwerk was een bundel van spreekwoorden of gezegden op rijm: Klippel veerskens in den griel geworpen, om by den lezer, voor tijdkorting, 't bevalligst uyt te vinden (Gouda, Kornelis Dyvoort, 1680). De titel verwijst naar knittel- of knuppelverzen, onregelmatig opgebouwde rijmen, in totaal zo’n 2600 spreuken die de auteur ‘te grabbel gooit’ tot lering en vermaak van de lezer. Hij vond het schrijven zelf een aangenaam tijdverdrijf: “Ick heb, tot vermackelicke tijds-oeffening, en myding der vruchtelooze ledigheden, een blom-rieckerken van verscheyde Zin-spreucken in 't wilde te zamen geraapt, en te met, zonder eenige geketende ordere, achter malckander gevoegd”. Doncker verontschuldigt zich ook voor de vele herhalingen en gelijkenissen tussen de spreuken. Hij raadt de lezer aan deze “als vruchteloos veurby te passeeren, om geen gekookte kool tweemaal, tot walging, ten disch te laten verstrecken”. Verder rekent hij op hulp van iemand “met verstaalder memorie begaafd” om tot een verbeterde uitgave te komen! Die versie, vooral voor jonge lezers bedoeld, is er nooit gekomen. Wie zou nu zo’n boek ter hand hebben genomen? De spreuken zijn vooral religieus getint en zeer moraliserend van toon. De schrijver noemt ze zelf ‘wijsheden’:
Maar ik zou me geen Democritus minor noemen zonder op zoek te gaan naar de meer plezierige verzen. Doncker bedoelde het natuurlijk heel anders dan wat ik lees:
Deze rijmelarijen horen volgens mij thuis in de categorie van ‘bloomers’, goed bedoelde uitdrukkingen die in de ‘dirty mind’ van de lezer een dubbelzinnige betekenis krijgen met een seksuele ondertoon.[2] De dichter heeft het vaak vermanend over jeugdige ‘lust’ maar zelden komt seks expliciet aan de orde:
Uit de grabbelton van Doncker heb ik hier een thematische selectie gemaakt van grappige, spitse of verrassende gezegden.
[1] Paul H.A.M. Abels, ‘Dirck Doncker in het licht gezet’ in Tidinge (Gouda), 2012, 30(2) p 53-58.
[2] Nop Maas, Bloomers (Amsterdam, De Lange Afstand, 1982).
Drinken, eten, feesten
Verstand en wijsheid
Dagelijkse waarheden
Tijd en vergankelijkheid